woensdag 2 december 2009

Wegwijs in scootmobielen

Een scootmobiel kan een grote hulp zijn voor iedereen die lijdt aan artritis, problemen met de bloedsomloop of andere medische klachten. Scootmobielen zijn zeer eenvoudig te gebruiken, en mogen niet ontmoedigend zijn. Ondanks de vele verschillende modellen en soorten om uit te kiezen, werken ze allemaal op dezelfde wijze. De belangrijkste verschillen zijn het aantal wielen (drie of vier), de maximale snelheid en de grootte van de scootmobiel.

Driewiel scootmobielen zijn ideaal voor gebruik binnenshuis, met name in de thuis of in een winkel, omdat ze een kleinere draaicirkel hebben dan het equivalent model met vier wielen, waardoor ze makkelijk te manoeuvreren zijn. Scootmobielen met vier wielen waren vroeger stabieler, maar door de technologische vooruitgang, is er deze dagen weinig verschil in stabiliteit tussen scootmobielen met drie en vier wielen. De meeste fabrikanten bieden scootmobielen met drie en vier wielen van hetzelfde model aan.

Waarvoor de scootmobiel zal worden gebruikt, en hoe vaak hij gebruikt zal worden, zal helpen te bepalen welk model het beste is. Bijvoorbeeld, iemand die een scootmobiel aankoopt die dagelijks zal worden gebruikt om een auto te vervangen, heeft andere behoeften dan iemand die de scootmobiel aanschaft die zal vervoerd worden in de auto en die voornamelijk in het weekend gebruikt wordt voor korte afstanden.

De batterijen van scootmobielen zijn oplaadbaar en afhankelijk van het model van de scooter, kan de scootmobiel meer dan 45 kilometer afleggen met een volle batterij. De kleinere scooters hebben een bereik van ongeveer 20-25 kilometer, ook afhankelijk van het model. De batterijen kunnen soms worden opgewaardeerd voor een betere prestatie, of een extra batterij kan op de scooter worden geplaatst om het bereik van de elektrische scooter te verdubbelen.

Scootmobielen hebben normaal gesproken een sleutel om ze te starten en kunnen niet in gang gebracht worden zonder de sleutel. Hierdoor kan de elektrische scooter veilig worden achtergelaten buiten een winkel of een huis zonder dat iemand erme kan wegrijden. Scootmobielen hebben een vrijloop-modus, waardoor de scooter kan verplaatsen worden, zonder dat hij ingeschakeld is. Dit maakt het wegbergen en transporteren van uw elektrische scooter makkelijker, en kan helpen wanneer de batterijen moeten worden opgeladen en u de scooter toch moet verzetten.

Scootmobielen voor gehandicapten worden bestuurd met behulp van de helmstok. Dit is vergelijkbaar met het stuur van een fiets of een motorfiets. De helmstok is meestal instelbaar, afhankelijk van het model, en kan vaak worden gedemonteerd voor transport. Scootmobielen worden aangedreven met behulp van de duim of vingers door te duwen of trekken aan een hefboom. Als de hendel naar voren wordt geschoven, is dat hetzelfde als trekken aan de hendel, en vice versa. Sommige modellen worden aangedreven door de hendel te duwen met de duim, terwijl andere worden aangedreven door aan de hendel te trekken met de vingers, zoals een fietsrem. Een Deltastuur betekent dat zowel vooruit en achteruit kan worden gestuurd met behulp van dezelfde hand. Deze is standaard op sommige modellen scootmobielen voor mindervaliden beschikbaar en een optionele extra op andere.

De snelheid van de scootmobiel wordt bepaald door de hoeveelheid druk op de vooruit/achteruithendel. De totale snelheid van de scootmobiel voor mindervaliden wordt geregeld door het snelkiesnummer op het bedieningspaneel. Wanneer u nog moet wennen aan de elektrische scooter, kan het beter zijn een lagere snelheidsinstelling te gebruiken.

Om te vertragen duwt of trekt de gebruiker hendel vooruit of achteruit waardoor de scootmobiel tot stilstand komt. Scooters voor gehandicapten zijn voorzien regeneratieve remmen, wat betekent dat de scooter kan worden losgelaten op een helling zonder dat hij kan wegrollen. Een noodrem in de stijl van een fietsrem is gemonteerd op sommige modellen voor extra veiligheid en zekerheid.

Scootmobielen voor op de weg moeten bij wet worden uitgerust met volledige verlichting en richtingaanwijzers. Dit type elektrische scooter is groter en luxueuzer dan de opvouwbare scootmobielen die ontworpen zijn om te worden gedemonteerd en vervoerd in een auto. Deze scooters voor mindervaliden worden vaak gekocht ter vervanging van een auto, en ze zijn veel krachtiger en meer robuust dan een opvouwbare scootmobiel. Deze scooters hebben meestal een verstelbare en afneembare stoel. Sommige hebben zelfs een hoofdsteun, zoals in een auto. Afhankelijk van het model van de elektrische scooter, kan de stoel worden opgewaardeerd tot een grotere, meer comfortabele meer ondersteunende stoel.

Opvouwbare scooters zijn erg populair en zijn ontworpen om te worden vervoerd. Ze kunnen uit elkaar worden genomen in een kwestie van seconden. De zitting en de batterij zijn gemakkelijk te verwijderen, en soms kan het scooterchassis in twee delen verdeeld worden. Afhankelijk van het model van de scootmobiel kunnen in de componenten handvatten verwerkt zijn om ze nog gemakkelijker in een autokoffer te steken.

De kleinere opvouwbare scootmobielen zijn meestal minder luxueus dan de grotere elektrische scooters, en hebben vaak niet dezelfde functies, zoals banden en een zeer verstelbare stoel. Het maximale bereik dat de scooter kan reizen is meestal minder, net als het maximaal toegelaten gewicht capaciteit.

Een andere optie is de voetpadscootmobiel. Deze houdt het midden tussen de opvouwbare scootmobiel en de scootmobiel voor op de weg. Deze modellen hebben meestal een aantal kenmerken van de grotere scooters, zoals lampen en richtingaanwijzers, maar kunnen nog worden gedemonteerd voor vervoer. Sommige modellen hebben een topsnelheid van 10 km/u, in plaats van de gebruikelijke scootmobiel topsnelheid van 6 km/u.

Een scootmobiel brengt een deel onafhankelijkheid terug en laat de mindervalide terug genieten van lange en korte reizen, zowel met comfort als in stijl.
scootmobiel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten